15 Temmuz 2012 Pazar

Mandabatmaz - Türk Kahvesi - İstiklal Caddesi / Beyoğlu / Taksim

Merhaba Sevgili Dostlar,

2012 yılında "Realist Gurme" ismiyle yaptığım ufak denememin ardından, amatör ruhumu hiç kaybetmeden ama daha bir profesyonel bir anlayışla kaldığımız yerden devam ediyor olacağım.

Her ne kadar daha içerik paylaşmaya başlamasam da, üzerinde çok sıkı çalıştığımı söylemek isterim ve sizleri de yapacağım paylaşımları takip etmek üzere yeni sayfama bekliyorum. Gelmezseniz kırılmam :)

Yeni sayfam: GEZMECE BUNLAR ismi ile yayında olacak. "Gel Vatandaş Gel" çığırtkanlığıyla, 9-6 arası dört duvar arasına sıkışmış ama hep yollara düşme isteği ile kıpır kıpır olan Gezgin Ruhlu insanlara ulaşmayı hedefliyorum.

Sizleri Bu serüvenime ortak olmaya davet ediyorum.

Facebook: https://www.facebook.com/GezmeceBunlar 

Instagram: https://www.instagram.com/GezmeceBunlar

Twitter: https://twitter.com/GezmeceBunlar

Youtube: https://www.youtube.com/GezmeceBunlar

Ve... 

Yazılarımızla ve zengin içeriği ile çok yakında Web Sitem



Beyoğlu İstiklal Caddesi'ne geldik ve seni dinleyip Karadeniz Pidemizi Şimşek Pide Salonu'nda yedik. Ya da ağızda kurabiye gibi dağılan güzel ızgara köftemizi Köfteci Hüseyin de yedik. Tamam karnımızı doyurduk ama bu yediklerimizin üzerine şöyle bol telveli bir Türk Kahvesi iyi gitmez mi? dediğinizi duyar gibi oldum ve kulaklarım çın çın çınladı. :)

Tamam o zaman madem öyle buyurun bu blogumda sizlere Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde Türk kahvesini hakkıyla içeceğiniz bir mekana götürelim. Rivayet odur ki, Kahvemizin kıvamı ve köpüğü o derece güzel ki içinde Manda bile batmıyor :)

Evet mekanımız 1967 yılında kurulan mükemmel kıvamda ve bol köpüklü Türk Kahvenizi keyifle yudumlayacağınız halen aynı yerinde hizmet veren Mandabatmaz.


Önce nasıl gideceğinizden başlayalım. Herkesin İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Lisesi'ni bildiğini varsayarak oradan tarif ediyorum. Galatasaray lisesinden Tünel tarafına doğru istiklal caddesi üzerinde yürümeye başladığınızda, sol tarafta bulunan Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi'ni geçip Tarihi Mısır Apartımanı önüne geleceksiniz. Mısır Apartımanı'nı arkanıza Alıp Yolun karşısına baktığınıza aşağıdaki gibi bir manzara oluşacak :)


Eski Barcelona Kafe, şimdiki Greyder ve Adl mağazasını göreceksiniz. İşte bu daracık sokak Olivo Geçidi. Bu dar ve minik sokağa girdiğinizde Sol tarafta Mandabatmaz'ı göreceksiniz. 


Mandabatmaz 1967 yılında kurulmuş, şu an mekanın başında durup Türk Kahveleri'ni hazırlayan Cemil abi tarafından işletilmektedir. Mekanı 1967 yılında Cemil abinin abileri kurmuş. Cemil abi mekanın başına 1987 yılında geçiyor ve Mandabatmaz ismini koyuyor. Abilerinin yanında küçük yaşta çalışmaya başlıyor ve Türk Kahvesi yapmanın tüm inceliklerini öğrenerek tezgahın ve işin başına geçiyor.


Mandabatmaz, Olivo geçidinde o minik sokakta bulunan tabure ve küçük masaların haricinde küçük bir dükkan ve tezgahtan oluşmaktadır. Mekanın iç kısmı böyle mini sedirlerden ve küçük masalardan oluşmakta.


Yukarı da mekanın içini görmektesiniz. Bu arada çok iyi düşünülmüş, iç kısımda ufak bir klima ve içerisi oldukça serin. Yani yaz ayında o küçük yerde birde ocağın yanı başında sıcaktan kavruluruz diye düşünmeyin. içerisi oldukça serin. Tezgah kısmı ise aşağıdaki fotoğrafta gözükmekte ve tabii ki tezgahın başında 1987 yılından beri Cemil Abi var. Şu an benim kahvemi hazırlıyor :)


Cemil abi hem benim kahvemi hazırlıyor hem de mekanın geçmişi ile ilgili sohbet ediyoruz. En sonunda Benim orta kahvem hazır.


Türk Kahvesini ben şimdi size nasıl tarif edeyim. Ben bile Türk Kahvesi konusunda eksik bir adam olsam bile  kıvamı ve köpüğü ile farkını ortaya koyuyor.

Mekan, Türk kahvesi ile ünlü fakat burada tavşan kanı demleme çayınızı da içebilirsiniz. Ama gelmişken Türk kahvesi için yanii, Terbiyesizliğin lüzumu yok. :)

Mekanda ki fiyatlardan bahsetmek gerekirse;

Türk Kahvesi: 3,50 TL
Demleme Çay:1,00 TL
Su: 1,00 TL

İstiklal Caddesinde belki de yüzlerce kafe var. Hemen hemen hepsinde Türk Kahvesi yapılıyor ama Türk Kahvesine yıllarını vermiş Cemil abi ve Mandabatmaz varken, başka yerde Türk Kahvesi içmek olmaz.

Gelenek olduğu üzere, bu blogumu, eski iş arkadaşlarım ama eskimeyen dostlarım Şener ve Zeynep'e armağan ediyorum. Sevgiler..

2 yorum:

  1. güzel anlatmışsın eyvallah...

    YanıtlaSil
  2. Türk Kahvesi konusunda Mandabatmaz gurmelerden tam not almış bir mekan. Sempatik, şirin mekanıyla kahve severler için alışılagelmiş değil sıradışı bir deneyim olacağını düşünüyorum. Bu lezzete kendi sitemde de değindim merak edenler için buyrun okuyun;

    http://yeickesfet.blogspot.com.tr/2015/08/mandabatmaz-turk-kahvesi.html?m=0

    YanıtlaSil